programmers text editor

Antonis Kanavouras ankan at delirio.gr
Mon Oct 3 13:57:43 EEST 2005


Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
  μετά από χρόνια ξαναμπαίνω να διαβάσω LGU. (Θυμάσαι οτι είχα να μπώ από τότε που μας άφησε χρόνους η nntp gateway news.paiko.gr. Τώρα κάποιος μου σφύριξε το news.ntua.gr). Μπαίνοντας λοιπόν ανακαλύπτω οτι οι παλιές καλές αξίες διατηρούνται και με καλωσορίζουν, αν και μεταλλαγμένες ελαφρώς. Αλλά πάντα μια  κάποια ανανέωση κακό δεν κάνει. Συνοψίζω:
1. Κάθε συζήτηση περί του καλύτερου editor *οφείλει* να καταλήγει σε flame war. Και, Got sei Dank, το κάνει!
2. Τα flames δεν αναφέρονται πλέον στο κυρίως θέμα του thread. Απλώς, και μόνο η νύξη του θέματος έχει ισχύ εμβατηρίου της Βερμαχτ στα αυτιά μειρακίων της Hitlerjugend, κομματιού των Manowar στην ιστορική Victoria των 80'ς, κυρήγματος μουλάδων της Χεζμπολάχ κλπ Τα αίματα ανάβουν. Η εκτόνωσις/κάθαρσις έρχεται δια περιφερικών flame battles μια και τα σχετικά με το κυρίως θέμα δείχνουν να έχουν εξαντληθεί (πράγμα παράξενο μια και οι editors είναι πια πολλοί περισσότεροι). 

Ας κάνω μια -αποτυχημένη εκ των προτέρων- απόπειρα να θολώσω λιγάκι τα νερά. Μετά από μερικές δεκάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα που έγραψα  άλλοτε ως ερασιτέχνης code warior της (μονομελούς) delirium software Inc. και άλλοτε ως μέλος του (διμελούς) K&R team[1] σε γλώσσες όπως C, perl, Java, javascript και -φεύ- Visual Basic, έχοντας χρησιμοποιήσει GNUEmacs, vim, pico (nai re pico, mh varate oloi mazi, enas enas...), joe (nai re, joe klp o.π.) Ultraedit (se windows), μη κρύβοντας την -ατεκμηρίωτη- προτίμησή μου στον vim έναντι του Emacs (δυο πράγματα δεν θα καταφέρω ποτέ να τεκμηριώσω: 1. Γιατί προτιμώ vim κι όχι  Emacs και 2. Γιατί ερωτεύτητκα τη γυναίκα μου και όχι κάποια άλλη) καταγράφω μερικές παρατηρήσεις εν είδει θεοσοφικών αποφάνσεων σε 2ο πρόσωπο και συνεκδοχικά:

-Κανένας editor δεν σε βοηθά να γίνεις παραγωγικότερος. Παραγωγικότερος γίνεσαι όταν:
α) Κάνεις καλή ανάλυση του ζητουμένου και καλό σχεδιασμό αλγορίθμων σε διάγραμμα ροής και ψευδοκώδικα.
β) Είσαι σε καλή διάθεση.
γ) Κάνεις χρήση των σωστών δόσεων των κατάλληλων για σένα ψυχοτρόπων. (ιδιοσυγκρασιακά το πλέον ενδεδειγμένο για μένα αποδείχτηκε η καφεϊνη αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, ισχύει ό,τι και για τους editors).

----------

[1] του οποίου το 50% των project submissions sto sourceforge απορρίφθηκαν με το λακωνικό "Stop kidding. Next time try not to be stupid" 


More information about the Linux-greek-users mailing list