RE: [OT] καταστροφή/ανακύκλωση εταιρικού ΙΤ υλικού

dourou at in.gr dourou at in.gr
Sun Feb 13 16:27:03 EET 2005


Πέρα από κινδυνολογίες η ανακύκλωση ηλεκτρονικών είναι πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία μάλιστα δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα (κοινώς δεν υπαρχει μονάδα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών).
Οι μοναδες που λειτουργούν είναι ελάχιστες ακόμα και εκτός ελλάδας και η ανάκτηση  είναι μικρή. Ανακτάται το 40% περίπου, κυρίως βαρέα μέταλα και πλαστικά. 
Η δόκιμη διαδικασία είναι η επιστροφή στην εταιρία παραγωγής, η οποία είναι και η υπόχρεη για την καταστροφή των προϊόντων της με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο. Βάζουμε λοιπον σε κούτες ααάλογα με την εταιρία παραγωγής τα απορρίματα και τα πάμε στον τοπικό αντιπρόσωπο. Το πρόβλημα είναι ότι ο αντιπρόσωπος θα τα πετάξει στα σκουπίδια και κάποιος θα πρέπει να κινήσει νομική διαδικασία εναντίον του. Δεν είναι παράξενο το ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα και σίγουρα δεν προκειται να λυθεί σύντομα.
Η σωστή λύση είναι η αποστολή στην εταιρία (στην χώρα παραγωγής- αν έχει περιβαλλοντική νομοθεσία...) κατασκευής για αποσυναρμολόγηση και αναδιάθεση.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η προστασία του περιβάλλοντος είναι ακριβή και συγκρούεται με πάρα πολλά κατεστημένα συμφέροντα και την φυγοπονία του τελικού καταναλωτή. Είναι πάντως ευχάριστο να υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που αναζητούν την ορθή λύση όπως ο φίλος που ανοιξε το θέμα (έχω σβύσει τα άλλα mails).

Στέφανος Ντουρουντακης
5ο έτος
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Πολυτεχνείο Κρήτης

Και ΟΧΙ δεν εχω PGP υπογραφή, ούτε και σκοπεύω να αποκτήσω σύντομα.


More information about the Linux-greek-users mailing list