Polytonika ellhnika sto Linux. O,ti proereisthe...

Panayiotis Christodoulou pchristo73 at yahoo.gr
Tue Oct 28 21:25:36 EET 2003


Στις Τρι 28 Οκτ 2003 18:57, ο/η Fotis Georgatos έγραψε:> Καλησπέρα σε όλους.>> έχω καταλήξει μετά από διάφορες αναζητήσεις στην λύση UTF8 κάτω από> yudit editor.>> Θα ήθελα να μάθω εάν κάποιος έχει καταφέρει κάτι διαφορετικό και> ενδεχομένως πιο ενδιαφέρον, πχ Openoffice σε gnome/kde environment,> τι προβλήματα παρουσιάστηκαν και έαν τελικά αυτά λύθηκαν.>> Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχει κανείς την δυνατότητα να κατεβάζει> κείμενα από το το Perseus project (www.perseus.tufts.edu) και να> μπορεί να τα επεξεργάζεται, το καταφέρνεται αυτό με την μέθοδο που> προτείνετε;>> χαιρετώ,> Φώτης
   Αν έχης «XFree 4.3», αλλάζεις το «locale» σε «el_GR.UTF-8» και στο αρχείο «XF86Config-4» ή «XF86Config» προσθέτεις στο «Section "Input Device"» τις γραμμές:Option  "XkbLayout"     "us,el"Option  "XkbVariant"    ",polytonic"
Για τα παραπάνω δεν είμαι εντελώς σίγουρος διότι δεν έχω βάλει ακόμα «XFree 4.3».
   Αν έχης «XFree 4.2», η εγκατάστασι πολυτονικού πληκτρολογίου είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Αν θες, μπορώ να σου περιγράψω την διαδικασία.
   Για συνδυασμούς πλήκτρων κ.ά. βλέπε:http://lists.hellug.gr/pipermail/i18ngr/2001-November/000886.html .
   Υπάρχει επίσης κι ένα πολυτονικό πληκτρολόγιο για X στην σελίδα http://www.geocities.com/autokratoria/xwingreek.html . Υποστηρίζει «wingreek» και «unicode».
      Κάτω από «UTF-8» και με τις κατάλληλες γραμματοσειρές, δεν θα αντιμετωπίσης ιδιαίτερα προβλήματα στο «KDE», στο «OpenOffice 1.0.3» και λογικά και στο «GNOME2». Το «OpenOffice 1.1» έχει ένα μικρό πρόβλημα μα τα πολυτονικά ελληνικά (βλέπε: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=21290 ). Κάποιοι «διαχειριστές παραθύρων» και κάποιες εφαρμογές δεν τα πάνε καλά με τις «unicode» γραμματοσειρές και το «UTF-8». Τα ελληνικά ονόματα αρχείων που δημιουργήθηκαν υπό «el_GR(.ISO8859-7)» δεν φαίνονται σωστά. Θα πρέπη να αλλάξης τα ονόματα ή με το χέρι ή χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα (αν υπάρχη). Επί πλέον, ίσως θα πρέπη ν' αλλάξης κάτι στις ρυθμίσεις σου ώστε να βλέπης τα ελληνικά ονόματα αρχείων από τις κατατμήσεις άλλων λειτουργικών. Επίσης, σε περιβάλλον κονσόλας θα αντιμετωπίσης προβλήματα. Ψάξε στο http://www.ellak.gr να βρης ελληνική γραμματοσειρά «unicode» και ελληνικό πληκτρολόγιο (μονοτονικό) για κονσόλα υπό «UTF-8».  Πάντως, με τις κατάλληλες γραμματοσειρές, το πολυτονικό πληκτρολόγιο των X και υπό «el_GR.UTF-8», εγώ γράφω μια χαρά «unicode» πολυτονικά κείμενα στα «OpenOffice 1.0.3», «KWord», «KMail», «Quanta», «KWrite», «Vim» (στην «Κονσόλα» του «KDE» ή στο «uxterm») κ.λπ.

-- Παναγιώτης Χριστοδούλουpchristo73 at yahoo.gr




More information about the Linux-greek-users mailing list