Debconf4 report
Konstantinos Margaritis
markos at debian.gr
Sat Jun 5 00:36:50 EEST 2004
Γεια σε όλους, Μόλις έχω επιστρέψει από το debconf4.Ομολογώ ότι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, που ευχαρίστως θα επαναλάμβανα! Καταρχάς, λίγα λόγια γενικά για το debconf4. Συνολικά μαζεύτηκαν περίπου 120 Debian Developers από όλον τον κόσμο, πολλά linux geeks μαζεμένα. Πέρα από τις τεχνικές συζητήσεις, το bug fixing, τις μεταφράσεις, τις ομιλίες (οι οποίες ήταν αρκετές και ποικίλων ενδιαφερόντων) ήταν μια φοβερή ευκαιρία να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι άτομα από πάρα πολλές χώρες και να ανταλλάξουν απόψεις επί παντός επιστητού. Αυτό και μόνο είναι αρκετός λόγος για να ξαναπάω στο επόμενο!Συγκεκριμένα, συμμετείχαν DDs από τις εξής χώρες (κάνω απλώς paste από τη λίστα του debconf4):
BrasilArgentinaChilePeruMexicoUSACanadaAustraliaNew ZealandJapanSouth-KoreaSouth-AfricaGreeceItalySpainFranceBelgiumNetherlandsEnglandNorthern IrelandScotlandWalesDanmarkFinlandNorwayPolandAustriaGermany
Η οργάνωση ήταν άψογη και πρέπει να πώ ότι οι βραζιλιάνοι (και οι βραζιλιάνες :-) είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι και πολύ κοντά στο μεσογειακό ταμπεραμέντο, οπότε δεν περίμενα πρόβλημα στην επικοινωνία, το αντίθετο έκανα πολλούς καινούριους φίλους εκεί πέρα!Το δε φαγητό άψογο! Και γενικά η χώρα είναι πολύ φτηνή, μα πάρα πολύ φτηνή...
Όσον αφορά την οργάνωση του event, σε κάθε μέρα υπήρχαν αρκετές ομιλίες και έχω βγάλει αρκετές φωτογραφίες για αρκετές από αυτές, δυστυχώς δε μπόρεσα να τις δώ όλες γιατί τον περισσότερο χρόνο ασχολούμουν με την ολοκλήρωση του debian-installer/skolelinux στο "d-i hacklab" όπως το λέγαμε. Α, ναι τί είναι (ήταν;) τα hacklabs. Στην αρχή όλοι είχαν μαζευτεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλά τραπέζια, υπολογιστές, switches, wireless, κλπ... Μια χαρά αν θες απλώς να παίξεις με κάτι συγκεκριμένο χωρίς να σε ενδιαφέρει η επικοινωνία... Αυτό, λοιπόν ήταν το βασικό hacklab. Λόγω της πολλής φασαρίας (120 DDs σε ένα δωμάτιο, φανταστείτε τι γινόταν!), χωριστήκαν ορισμένες ομάδες σε workshops και στήσαν τα δικά τους hacklabs. Έτσι είχαμε το Debian Installer hacklab, το Custom Debian Distributions hacklab (που ήταν στον ίδιο χώρο με το d-i), το Shuttleworth Foundation hacklab (περισσότερα γι' αυτό σε λίγο) και μερικά ακόμη που δε θυμάμαι τα ονόματά τους. Παντού υπήρχε ταυτόχρονα ethernet και wireless σύνδεση και γενικά δεν είχαμε πρόβλημα με το δίκτυο αν και κάποιες φορές διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση.
Συνεχίζοντας, το d-i installer hacklab ήταν εκεί όπου γινόταν το βασικό, testing, μεταφράσεις, και coding για τον installer. Τις μεταφράσεις συντονιζε ο Christian Perrier με τον οποίο γίναμε κολλητάρια (!) γιατί είναι γαμώ τα παιδιά (συγχωρεστε την έκφρασή μου :-). Ο Joey Hess ήταν/είναι ο lead programmer του debian installer και οτιδήποτε έχει να κάνει με installer στο debian, ενώ ο Petter Reindholsten (Skolelinux) ασχολήθηκε επίσης με προγραμματισμό και θέματα σχετικά με το Skolelinux, μαζί με τους Kenshi Muto kai Goto Masanori. Υπήρχαν αρκετοί ακόμη μεταφραστές, αλλά όχι πάρα πολλοί. Εγώ φυσικά ασχολήθηκα με την μετάφραση του installer ( ο οποίος άλλαζε συνέχεια αυτές τις μέρες), τον εξελληνισμό του pppconfig (πρόγραμμα δημιουργίας σύνδεσης ppp), συνενοήθηκα με τον Goto Masanori και τον Christian Perrier για την εισαγωγή ενός {el,tr}_CY locale στην glibc και στον in taller. Θα τους στείλω patch μόλις γυρίσω Ελλάδα αφού φυσικά συννενοηθώ με τις κατάλληλες λίστες.Επιπλέον, ο Petter Reindholdsten (aka pere) βλέποντας ότι με ενδιαφέρει το Skolelinux μου ανέθεσε το maintenance του πακέτου localization-config (ως τώρα locale-config-skolelinux) το οποίο θα συμπεριληφθεί στο Debian (το upload θα γίνει στο σ/κο) και θα αναλάβει την αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων χωρογλωσσικού περιβάλλοντος στο debian, για όλες τις γλώσσες όχι μόνο για τα ελληνικά. Μετά από κάποιες τροποποιήσεις από μέρους μου, το δοκιμάσαμε στο skolelinux εκεί πέρα και έπαιζε κανονικά, δηλαδή με την εγκατάσταση του skolelinux, πλέον τα ελληνικά παίζουν out-of-the-box. Επόμενος στόχος να συμπεριληφθεί στο debian, να ενσωματωθούν τα κυπριακά locales και μια ακόμη ρύθμιση του πληκτρολογίου για χρήση πολυτονικού (το οποίο πρέπει να πώ ότι τους εντυπωσίασε όλους εκεί πέρα). Επιπλέον, ασχολήθηκα με γενικό bug fixing, διορθώθηκε ένα bug στο OpenOffice.org το οποίο δεν δείχνει ελληνικά μενού μετά από νέα εγκατάσταση με το 'greek' task επιλεγμένο καθώς και μερικά ακόμη bugs στο ίδιο το πρόγραμμα μετά από γενική παράκληση του Chris Halls, maintainer του πακέτου (έχει πήξει ο άνθρωπος στα bug reports!).
Τι άλλο, τι άλλο, α ναι. Στο debconf4 ήταν και ο Marc Shuttleworth, του Shuttleworth Foundation, νέος, ωραίος, πολυεκατομμυριούχος, Debian Developer (!) και φιλάνθρωπος (χτίζει αυτή τη στιγμή μια υποδομή στα σχολεία της Νότιας Αφρικής, βασισμένης στο Debian). Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (στην οποία είχα την τύχη να παρευρεθώ) αποφάσιστηκε η συνεργασία του project του με το skolelinux. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξάπλωση του skolelinux και του linux σε φτωχότερες χώρες. Αν δεν γνωρίζετε για ποιον μιλάω, ο Marc είναι ο πρώτος ιδιώτης που πήγε στο διάστημα (δείτε slashdot) και μάλιστα μας έκανε μια ομιλία για την εμπειρία του στο διάστημα... πραγματικά, το άτομο δεν παίζεται! δεν θα είμαι υπερβολικός αν πώ ότι περισσότεροι από τους DDs τον έχουν ως ίνδαλμα!
Επίσης, είχαμε όλοι την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τον "μπαμπά" του Debian τον Ian Murdock! Ο Ian μας μίλησε για την ιστορία του Debian μαζί με τον Bdale Garbee, ενώ μας μίλησε και για το 'componentized linux', το νέο project της progeny, μια μεταδιανομή βασισμένη όχι σε πακέτα αλλά σε αφηρημένες ομάδες πακέτων που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Π.χ. θα μπορεί κάποιος να εγκαθιστά το component gnome και να έχει συνεχώς μια stable release του gnome ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων πακέτων που θα υπάρχουν στο σύστημα. Π.χ. θα μπορούσε κάποιος να έχει ένα stable core και ένα up-to-date KDE περιβάλλον. Για περισσότερα πάνω σε αυτό, οι πληροφορίες μάλλον θα βρίσκονται στο site της progeny. Η τεχνολογία αυτή θα ενσωματωθεί στο ίδιο το Debian. Ομολογώ ότι το demo ήταν εντυπωσιακό.
Τι άλλο; Φωτογραφίες έβγαλα αρκετές και θα στείλω link άμεσα μόλις τις ανεβάσω κάπου.
Αυτά προς το παρόν! Άντε ήρθα ορεξάτος να κάνουμε ένα επιτυχυμένο developer workshop! Και γιατί όχι, σε 2-3 χρονάκια να φιλοξενήσουμε το debconf εδώ πέρα!!!
Κώστας
ΥΓ. Σορρυ για το μέγεθος αλλά και λίγα είπα!
More information about the I18ngr
mailing list