Article gia to HELLUG

John Exidaridis exindari at math.upatras.gr
Wed Oct 14 02:42:41 EEST 1998


Loipon egrapsa ena prvto draft aytoy poy isvw apotelesei arthro sto Ram
, Chip , BHMA , Super KATERINA, Playboy k.lp

Fysika den thevrv oti einai teleio. P.x. den exv ftiaksei kalo epilogo.
Perimenv feedback apo esas eite me mail sthn lista eite me prosvpiko kai
pisteyv oti sigoyra tha mporesv na to beltivsv tiw epomenew meres. 

Yannis
-------------- next part --------------
	Πρώτα από όλα το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Η ζωή του ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν (το 1991) όταν ένας φοιτητής, ο Linus Torvalds, ξεκίνησε να φτιάξει, καθαρά σαν χόμπυ, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του και θα ήταν βασισμένο στα standards του UNIX. Με την πάροδο των μηνών και με την πολύτιμη συνεισφορά  πολλών άλλων εξελίχθηκε σιγά σιγά σαν ένα αυτόνομο λειτουργικό σύστημα.
	Σήμερα το Linux αποτελεί ένα σημαντικό λειτουργικό σύστημα στον χώρο των PC, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η σταθερότητα, η αξιοπιστία, η ευελιξία, η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πολλών χρηστών (Multiuser), η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών διεργασιών (Multitasking) καθώς και αυξημένη υποστήριξη δικτυακών λειτουργιών. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο καθώς και ο πηγαίος κώδικας του δίνονται δωρεάν και μάλιστα μέσω του Internet. Ο καθένας αν διαθέτει όρεξη και υπομονή μπορεί να τον τροποποιήσει και να τον προσαρμόσει στις ανάγκες του. Επειδή όμως, όπως αναφέραμε στηρίχτηκε σε standards του UNIX κληρονόμησε από αυτό ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα υπέρ του, ήδη τα αναφέραμε. Στα κατά συμπεριλαμβάνεται η μη φιλικότητα του ως προς τον χρήστη. Αυτό είναι επακόλουθο του γεγονότος ότι σχεδιάστηκε με στόχο την λειτουργικότητα και όχι την φιλικότητα. 
	Τα τελευταία 2 - 3 χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Πρώτα από όλα το Linux έχει τύχει σοβαρής μεταχείρισης από μεγάλες εταιρείες και Πανεπιστήμια, οι οποίες βασίζονται στις δικτυακές του λειτουργίες για να φτιάξουν ένα αξιόπιστο εξυπηρέτη (server). Σε αυτό έχει συμβάλλει και η ολοένα και μεγαλύτερη κυκλοφορία εφαρμογών οι οποίες έχουν καταφέρει να δώσουν στο Linux την φιλικότητα που του έλειπε  και που απαιτείται από τον χρήστη. Ακόμα εξαιτίας της ελεύθερης διανομής του πηγαίου κώδικα του, αποτελεί ένα πρώτης τάξης εργαλείο για όποιον αισθάνεται αρκετά ανήσυχος και θέλει να εμβαθύνει στις λειτουργίες του PC.
	Οπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το Linux τα τελευταία χρόνια έχει τύχει  μιας ιδιαίτερα θετικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης (ιδαίτερα στα Πανεπιστήμια). Οι Ελληνες χρήστες εντυπωσιαζόμενοι από τις δυνατότητές του αυξάνονται συνεχώς. Διάφορα άρθρα στα περιοδικά του ειδικού τύπου, ιστοσελίδες (webpages), κυκλοφορία βιβλίων  και περιοδικών σχετικά με το Linux  κ.λπ. ενισχύουν το παραπάνω γεγονός. 
	Στα πλαίσια των παραπάνω και με δεδομένη την αυξημένη δημοτικότητα του λειτουργικού αυτού συστήματος, συλλάβαμε σαν ιδέα και τελικά προχωρήσαμε στην υλοποίησή της, την δημιουργία ΜΗ κερδοσκοπικού συλλόγου με το όνομα ΕΝΩΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΛΙΝΟΥΞ ΕΛΛΑΔΟΣ” (Ε.Χ.Φ.Λ.Ε.) ή στα αγγλικά Hellenic Linux Users Group (HELLUG), με έδρα την Αθήνα. Οπως φαίνεται και από το όνομα, ο σύλλογος έχει σαν σκοπό του την παροχή αλληλοβοήθειας στους απανταχού Ελληνες χρήστες, την προώθηση και προβολή του στους χρήστες των υπολογιστών, την δημιουργία, τροποποίηση και προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες λογισμικού, που σχετίζεται με το Linux και την ελεύθερη διανομή του,  την διεξαγωγή εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων των μελών του πάνω σε θέματα του Linux  καθώς  και ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του συλλόγου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το Linux. 
	Να τονίσουμε εδώ ότι ο σύλλογος είναι Πανελλήνιος και ότι σε καμμία περίπτωση δεν περιορίζεται ούτε απευθύνεται σε άτομα που κατοικούν Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξάλλου αρκετά από τα ιδρυτικά του μέλη μένουν εκτός ΑΘήνας. 
	Φιλοδοξούμε και ελπίζουμε σε μια σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία στον Ελληνικό χώρο και περιμένουμε με χαρά νέα μέλη.

HELLUG


More information about the Hellug mailing list